top of page
Search

Eestis valitsev tsensuur sai tähelepanu ka USAs

* Artikkel ilmus esmalt inglise keeles Jennifer Margulise lehel: https://jennifermargulis.net/vaccine-opposition-in-estonia/


Vastuseis vaktsiinidele on Eestis tõusuteel. Eesti Vabariigis on vaid 1,3 miljonit elanikku, kuid sajad, kui mitte tuhanded Eesti vanemad väljendavad nüüd muret vaktsiinide osas ja on vaktsiinide vastu.

Mure pole mitte lihtsalt kõigi vaktsiinide, vaid Eestis kehtivate vaktsiinisoovituste ohutuse ja vajalikkuse pärast.

Viimase paari aasta jooksul on eestlased hakanud vaktsiinide kõrvalmõjudest teadlikumaks saama. ERR uudiste järgi pole peaaegu pooled kooliealistest lastest täielikult vaktsineeritud.

Vaktsineerimise vastuseisu, vaktsiinide ohutuse ja ohutu vaktsineerimise osas selgusele saamiseks on armastatud teleajakirjanik ja ema Carmen Pritson koostöös Eesti Vaktsiinikahjustusega Laste Vanemate Ühinguga tootmas sarja „Otse ja ausalt sinu tervisest”.

Vaadake treilerit:



Läbi ZoomTV andsin intervjuu teleajakirjanik Carmen Pritsonile.

Ta küsis minult küsimusi laste tervise, vaktsiniide vastuseisu, vaktsiinide ohutuse ja ohutu vaktsineerimise kohta. Rääkisime sünnitusest keisrilõike abil (Carmenil on neid olnud kaks), kuidas meditsiinisüsteem juhib naisi kõrvale rinnaga toitmisest ja miks teatud vaktsineerimissoovitused ei edenda laste tervist ja heaolu.

Pritson alustas intervjuud tunnistades, et tal polnud aimugi, et vaktsineerimisest keeldumine ja vaktsiinide ohutuses kahtlemine on nii vastuolulised teemad. Riigis, mis uhkustab avatusega, on seeria juba tsenseeritud.

„Ma ei ole vaktsiinide vastu, samas ei ole ma ka vaktsiinide poolt. Ma olen lihtsalt huvitatud teada saama rohkem, kui meile perearstid ehk rääkida oskavad, ”selgitab Pritson.

Kas on midagi, mis võib õigustada vaktsiinides kahtlemist?

Pritson lasi ennast ja oma perekonda regulaarselt gripi vastu vaktsineerida. Kuid tema ja tema lapsed haigestusid sellest hoolimata grippi. Nii et viimase kahe aasta jooksul on ta mõistnud, et gripivaktsiin ei pruugi olla vajalik.

Ta oli üllatunud, kui mõistis, et kui tema perekond lõpetas gripivaktsiini tegemise, olid kõik ta peres palju tervemad.

Tõepoolest, gripivaktsiini tõhusus on aasta-aastalt väga erinev. 2017-2018 hooajal oli gripivaktsiini efektiivsus vaid 38 protsenti.

2018-2019 gripihooajal oli vaktsiini efektiivsus kõrgem laste puhul, kuid täiskasvanutel hoopis veelgi madalam: 50-aastastel ja vanematel inimestel oli efektiivsus vaid 24 protsenti.

Need numbrid on heidutavad. Ja Kanadas tehtud uuringud viitavad sellele, et gripivaktsiini tegemine rohkem kui üks aasta järjest, vähendab organismi kaitsevõimet gripi vastu. Seda avastust on kinnitanud ka varasemad uuringud. See võib olla peamine põhjus miks meditsiinitöötajate seas on gripivaktsiinidest keeldumise protsent nii kõrge.

Ehkki Pritson ja tema tiim ütlesid mulle, et rasedate vaktsineerimise surve on tugev, Eestis rasedaid ei vaktsineerita. Ameerikas seevastu saab enamik rasedaid kolm vaktsiini: teetanuse, difteeria ja läkaköha (Tdap) vaktsiini ning - kui rasedus kestab rohkem kui üks gripihooaeg - kaks gripivaktsiini.

Nagu ma intervjuus ütlesin ja nagu ka dr Cindy Schneider selles artiklis selgitab, võib rasedate vaktsineerimine tekitada ohtlikku põletikulist reaktsiooni.

"Miljonid naised, kes on rasedad või loodavad lähitulevikus rasestuda, seisavad nüüd silmitsi iga-aastase otsusega, kas lasta teha gripivaktsiini. See ei ole otsus, mis tuleks vastu võtta ilma olemasolevaid uusi andmeid hoolikalt kaalumata,” kirjutab dr Schneider.

"Ehkki gripivaktsiinid on mõeldud rasedate ja nende beebide kaitsmiseks, võivad need tahtmatult teha rohkem kahju kui kasu."

Eestlased on mures ülevaktsineerimise pärast

Isegi kõige vapramad praeguste vaktsiinisoovituste kaitsjad tunnistavad, et vaktsiinidega on seotud riske. Riigikohus väitis 2010. aastal ja otsustas 2011. aastal, et vaktsiinide kõrvaltoimed on mõnikord “vältimatud”.

Vaktsiinide vastuseis Eestis ja kogu maailmas tuleneb sellest faktist: isegi kui vaktsineerimine on vajalik ja vaktsiine kasutatakse õigesti, võivad vaktsiinid olla mõne lapse ja täiskasvanu jaoks vältimatult ohtlikud.



Carmen Pritson on Eesti teleajakirjanik, kes uurib vaktsiinide vastuseisu Eestis. Pildil hoiab ta käes eestikeelset raamatut “Sinu laps, sinu valik”. Carmen intervjueeris Jennifer Margulist Zoomi kaudu uue vaktsiiniohutuse-teemalise intervjuuseeria jaoks. Pildi autor: Jennifer Margulis.

Carmen Pritson on Eesti teleajakirjanik, kes uurib vaktsiinide vastuseisu Eestis. Pildil hoiab ta käes eestikeelset raamatut “Sinu laps, sinu valik”. Carmen intervjueeris Jennifer Margulist Zoomi kaudu uue vaktsiiniohutuse-teemalise intervjuuseeria jaoks. Pildi autor: Jennifer Margulis.


Ülevaktsineerimise ohud ei pruugi alati olla kohesed. Vaktsiinikahjustused võivad olla kumulatiivsed ja ilmneda mitme aasta jooksul.


Sõltumatu teadlane Neil Z. Miller kirjutab oma raamatus “Miller’s Review of Critical Vaccine Studies” nagu ka mina ja mu kaasautor dr Paul Thomas raamatus “The Vaccine-Friendly Plan”, kvaliteetsetest teadusuuringutest, mis seostavad vaktsiine ühena aju- ja immuunsüsteemi kahjustuste, sh entsefaliidi, entsefalopaatia ja autoimmuunhaiguste põhjustest.


Pritsonil endal on vahetu kogemus vaktsiinikahjustustega. Tema hea sõbra tütar muutus pärast vaktsineerimist autistlikuks.


Pritson viibis tema sünni juures ja veetis palju aega tema kõrval ka järgnevatel elukuudel. Laps oli "väga selge silmavaatega ja uudishimulik tüdruk, kes ei osanud päevapealt enam enda keha kontrollida. Vaktsiini tagajärel tekkis tal kehale meeletu lööve, tõusis palavik," ütleb Pritson.


Arsti kirjutas välja antibiootikumid, kuid tüdruku seisukord ei paranenud. Hiljem ütles teine, teadusuuringutega paremini kursis olev arst vanematele, et selle lapsele ei tohiks rohkem vaktsiine manustada.


Avatud vestlused tervisest, vaktsiiniohutusest ja vaktsiinide vastuseisust


Intervjuuseeria ilmub nii eesti kui inglise keeles. Sõna saavad arstid, teadlased ja eksperdid, kes on teadlikud vaktsiinidest ja nendega seonduvatest teemadest.


Intervjuudes antakse infot vaktsiinide koostisainete, tõhususe ja vajalikkuse kohta. Lisaks ka vaktsiinide seosest autoimmuunhaigustega ja vähiga, vaktsiinide edasilükkamisest ja vaktsiinide vastuseisust.


"Mina tahan sellest rääkida, sest mind lihtsalt huvitab see teema. Nii lihtne see lugu ongi," sõnab Pritson.


Minu raamat “Sinu laps, sinu valik”, on eesti keeles saadaval paberraamatu ja e-raamatuna. Seda saab osta Apollo ja Rahva Raamatu poodidest.



Filosoofiadoktori kraadiga Jennifer Margulis on Fulbrighti auhinna saanud uuriv teadusajakirjanik. Ta on kirjutanud raamatu “Sinu laps, sinu valik: Võta vastutus oma raseduse, sünnituse ja lapse kasvatamise otsuste eest õnnelikuma ja tervema perekonna nimel” ja on raamatute “The Vaccine-Friendly Plan” ning “The Addiction Spectrum: A Compassionate, Holistic Approach to Recovery” kaasautor koos dr Paul Thomasega. Jälgi teda Facebookis, Twitteris ja Pinterestis.



4,552 views0 comments
bottom of page